Prin programul “Testarea genetică în cancerele ereditare” demarat de Primăria Municipiului București, puteți beneficia de testare genetică gratuită!
Criteriile de eligibilitate pentru înscrierea în program sunt condiționate de vârstă de peste 18 ani, domiciliu stabil în București sau viza de flotant cu vechime de minim 6 luni, alături de următoarele considerente medicale, care se certifică prin Anexa 2 completată de către medicul oncolog:
Pentru cancerul de colon: Pacienți nou diagnosticați, sau diagnosticați cu cel mult 12 luni înainte de data aplicării în proiect, sau la momentul recidivei/progresiei bolii dacă nu au fost testați anterior, care îndeplinesc unul dintre următoarele criterii:
- vârstă la diagnostic ≤ 50 ani
- cancer colo-rectal cu defect de reparare ADN mismatch (MMRd)
- indiferent de vârstă, cu istoric familial semnificativ pentru cancere ereditare (după evaluare clinică genetică, făcută de medicul specialist genetician).
Pentru cancerul de endometru: Paciente nou diagnosticate, sau diagnosticate cu cel mult 4 luni înainte de data aplicării în proiect.
Pentru cancerul de ovar: Paciente nou diagnosticate, sau diagnosticate cu cel mult 12 luni înainte de data aplicării în proiect, sau la momentul recidivei/progresiei bolii dacă nu au fost testate anterior, care îndeplinesc următorul criteriu: carcinom ovarian/falopian/peritoneal primitiv non-mucinos.
Pacienți cu tumori maligne sincrone sau metacrone.”
Pentru cancerul mamar: Pacienți nou diagnosticați, sau diagnosticați cu cel mult 12 luni înainte de data aplicării în proiect, sau la momentul recidivei/progresiei bolii dacă nu au fost testați anterior care îndeplinesc următoarele criterii:
- femei cu vârstă ≤ 50 ani
- femei cu cancer mamar triplu negativ, indiferent de vârstă
- bărbați cu cancer mamar, indiferent de vârstă
- femei, indiferent de vârstă, cu istoric familial semnificativ pentru cancere ereditare (după evaluare clinică genetică, făcută de medicul specialist genetician).
Pentru cancerele de prostata: Pacienți cu cancer de prostată rezistent la castrare.
Pentru cancerul de pancreas: Pacienți nou diagnosticați, sau diagnosticați cu cel mult 12 luni înainte de data aplicării în proiect, sau la momentul recidivei/progresiei bolii dacă nu au fost testați anterior.
Pentru tumori rare: Pacienți nou diagnosticați, sau diagnosticați cu cel mult 12 luni înainte de data aplicării în proiect, sau la momentul recidivei/progresiei bolii dacă nu au fost testați anterior.
Pentru sarcoame (entități rar incriminate ca apartenență de Sindromul Lynch): Pacienți nou diagnosticați, sau diagnosticați cu cel mult 12 luni înainte de data aplicării în proiect, sau la momentul recidivei/progresiei bolii dacă nu au fost testați anterior.
Pentru pacienții care NU sunt din București, Societatea Română de Sindrom Lynch, prin parteneriatul cu Genekor, facilitează prețuri preferențiale ale testării genetice, acestea putând fi gratuite pentru a 4-a rudă de grad 1 testata al unui pacient deja diagnosticat cu Sindrom Lynch.