Societatea Română de Sindrom Lynch se clădește printr-o concretă colaborare cu sisteme sanitare performante

Delegația medicală din România, condusă de Consilierul Prezidențial pe probleme de sănătate, conf. univ. dr. Diana-Loreta Păun a inclus și Societatea Română de Sindrom Lynch. Dr. Oana Voinea, Preşedinte Fondator al SRSL, alături de membrii delegației – domnul academician dr. Valentin Veron Toma, doamna dr. Cristina Berteanu, Director Medical Medlife-Neolife – a dialogat cu directori ai Institutului Naţional de Cancer din Japonia, ai Societății Japoneze de Oncologie și a făcut o vizita la Biobank, Tokyo, una din cele mai mari baze de date biologice din lume. În Republica Coreea de Sud, a vizitat Spitalul Universitar Kyung Hee, unde, după un dialog referitor la inteligenţa artificială ca instrument de creștere a acurateței diagnostice, a vizitat secții ale spitalului, putând observa, în mod practic, utilitatea AI-ului, precum și Centrul Naţional de Cancer al Coreei, NCC, unde au avut loc schimburi de opinii referitoare la strategii de îmbunătățire a prevenției, screeningului și educației medicale a pacienților care se confruntă cu un cancer sau care au supraviețuit deja unei maladii oncologice.

Societatea Română de Sindrom Lynch are că principal scop optimizarea managementului maladiilor oncologice cu transmitere familială, având drept model de dezvoltare sindromul Lynch, cel mai frecvent din această categorie. La nivel mondial, se estimează că 1 din 273 de persoane poartă una dintre mutațiile caracteristice acestui sindrom. Sindromul se manifestă prin cancere cu debut precoce, preponderent la nivelul colonului și uterului, însă diagnosticul necesita o atenție deosebita la istoricul oncologic familial al pacientului precum și analize specifice de laborator. Un program personalizat de urmărire a organelor la risc, dar și terapii personalizate pot creşte semnificativ calitatea vieții, precum și speranța de viață a acestor pacienți, diagnosticul precoce fiind esențial.

În acest scop, Societatea Română de Sindrom Lynch a dezvoltat relaţii de colaborare cu experți la nivel mondial, profesori universitari ai diasporei, printre care doamna prof. Silvia Sănduleanu, membru al Academiei Olandeze, prof. univ. dr. în Maastricht și doamna prof. univ. dr. Diana Ionescu, şef al departamentului de Patologie din British Columbia, Canada, în scopul implementării unor direcții de dezvoltare solide, profesionale și durabile.

Dialogul cu Președintele Societății Japoneze de Oncologie, domnul prof. Tadao Kakizoe, a fost un schimb de idei menite să îmbunătățească aderenţa la screening a pacienților diagnosticați cu o predispoziție transmisă ereditar spre a face cancer, precum și calitatea vieții pacienților supraviețuitori, de cancer, care devin din ce în ce mai numeroși, graţie creşterii gradului de înțelegere a biologiei acestor boli.

Vizita la Centrul Naţional de Cancer al Japoniei, din Institutul Naţional pentru Control al Cancerului, a arătat cifre încurajatoare în ceea ce privește eficienţa programelor naționale pentru prevenirea bolilor oncologice, având că model cancerul gastric, a cărui incidenţă înregistrează, în ultimii ani, o scădere abruptă. De asemenea, au fost puse premisele unor colaborări în plan academic și educațional, prin invitarea prof. Manami Inoue, director adjunct, să expună experiența japoneză în genomică tumorala, în cadrul evenimentelor științifice organizate de către Societatea Română de Sindrom Lynch.

În Tokyo se afla una dintre cele mai mari biobănci din lume, cu o experiență de peste 20 de ani. Prin amabilitatea domnului decan, prof. univ. dr. Makoto Nakanishi, alături de profesori ai comitetului director, delegația medicală a României a lansat invitații de colaborare în proiecte de cercetare și dezvoltare și a vizitat laboratoarele de procesare și stocare a materialelor biologice prelevate cu consimțământul pacienților. În prezent, în Tokyo Biobank se afla milioane de probe stocate, care servesc la studierea detaliilor biologice a 51 de boli cronice, printre care maladii oncologice, boli cardiovasculare sau metabolice, precum și afecțiuni cronice inflamatorii. Acestea au ca principal scop identificarea unor noi ținte terapeutice, având în prezent rezultate remarcabile pentru glioblastom.

Ambasadorul României în Coreea, Excelenţa Sa Cezar Armeanu, a primit călduros delegația oficiala, acordând o atenție deosebita agendei membrilor. Prima vizită a avut loc la Ambasadă, unde s-au făcut conexiuni între membrii delegației și români cu cariere de succes în Coreea. Excelenţa Sa a participat la un dialog între doamna Consilier Prezidențial Diana Păun și Președintele Comisiei de Sănătate din Adunarea Națională a Republicii Coreea, domnul Shin Dongkun, unde s-au consolidat contactele bilaterale între cele două state. A urmat o vizită la Spitalul Universitar Kyung Hee, unde discuțiile care au vizat importanţa sistemelor de asistenţă artificiala în medicina s-au finalizat cu o vizită a departamentelor de imagistică, anatomie patologică și medicină tradițională coreeană, utilizată cu succes și în armonie cu medicina alopată, cu precădere în bolile musculo-scheletale si neuro‑degenerative.

O plăcută surpriză a constat în faptul că a existat un numitor comun suplimentar între cele două state, respectiv anatomia patologică, specialitate comună pentru Directorul de Relații Publice din cadrul NCC și doamna dr. Oana Cristina Voinea, președinte fondator SRSL.

Au avut loc prezentări ale celor mai importante realizări, remarcabilă fiind creșterea supraviețuirii pacienților cu maladii oncologice, pe care Coreea a înregistrat-o în ultimii 25 de ani, prin mijloace eficiente de screening și prevenție. Un instrument important care a contribuit la acest succes remarcabil îl constituie educaţia medicală a populaţiei, prin informaţii medicale corecte, care au reuşit, cu succes, să contrabalanseze fenomenul de fake news, atât de contagios, în prezent, în România.

Vizita a culminat cu invitaţia de a trimite pentru schimb de experienţă medici români în NCC. Această delegaţie se doreşte a fi începutul unei fructuase colaborări, spre ameliorarea indicilor epidemiologici ai cancerului, pe care, în prezent, România îi înregistrează la cote alarmante.

Doamna dr. Oana Voinea, Medic Primar anatomopatolog, doctor în Științe Medicale şi Președinte a Societății Române de Sindrom Lynch va avea, în zilele următoare, şi alte întâlniri, alături de membrii delegației medicale, în Singapore. Acestea vor urmări modele de implementare a programelor de prevenție, precum și optimizarea diagnosticului, screeningului și tratamentului cancerelor cu transmitere familială.

Delegația medicală din România face parte din Misiunea Socio-Economică a României în Asia, organizată de grupul de presă MediaUno, la inițiativa doameni Ioana Țigănescu.