Societatea Română de Sindrom Lynch a vizitat Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, cel de al 5-lea centru din Rețeaua Națională de Sindrom Lynch

Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Victor Babes din Timisoara este în plin proces de expansiune. Mulțumită unor decizii manageriale vizionare, pacienții pot beneficia de servicii medicale din ce în ce mai diversificate și complexe, așa cum sunt și serviciile de genetică medicală oferite de către dl conf. univ. dr. Adrian Trifa, în cadrul cabinetului de genetică medicală din cadrul ambulatoriului integrat al spitalului.

Alături de dl dr Adrian Trifa am avut placerea să vizitez cabinetul în care dl dr oferă consultatii gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialist, pacienților cu boli ale căror substrat poate fi genetic. Expertiza dlui Dr Trifa se referă în special la cancere, fie că este vorba de identificarea unei predispoziții ereditare la diverse cancere, fie că este vorba de identificarea unor mutații specifice în celulele canceroase,  care ar putea ajuta la alegerea tratamentului optim. 

Din categoria cancerelor ereditare face parte și Sindromul Lynch, iar dl dr Adrian Trifa și echipa sa au diagnosticat deja 9 noi pacienți index pe parcursul ultimelor 6 luni! Acești pacienți, dar și membrii familiilor lor, au fost luați în evidență cu diagnosticul de sindrom Lynch, și au primit recomandările din ghidurile internaționale, referitor la screeningul și prevenția cancerelor asociate acestei boli, cum ar fi: colonoscopiile periodice, examenul ginecologic, unde e cazul, dar și mijloace profilactice, igieno-dietetice sau/și chemoprofilactice (aspirina în doza de 600 mg administrata zilnic timp de 2 ani, e demonstrat stiintitifc că poate scadea riscul de a dezvolta cancere colorectale). 

Astfel, dl dr Adrian Trifa, alături de Societatea Română de Sindrom Lynch, dă vietii timp!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *