Ce este sindromul Lynch

Asemănarea dintre rude nu se rezumă la ochi frumoşi, ci şi la gene. Sindromul Lynch este cel mai frecvent sindrom ereditar ce se manifestă prin cancere.

Sindromul Lynch reprezintă cea mai frecventa predispoziție ereditară spre a dezvolta o serie de cancere, cu precădere de colon, endometru ovar și uroteliu, dar si la nivelul altor organe, în decursul vieții lor, frecvent cu debut la vârste tinere, sub 50 ani.

cancere-sindrom-lynch-srsl

⚠️ Frecvenţa sindromului Lynch este apreciată la 1:279 – 1:400. ⚠️

Genele incriminate în sindromul Lynch sunt MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 și EPCAM. Acestea codifică proteine cu rol în repararea replicărilor nepotrivite ale ADN-ului. Deficitul oricăreia dintre ele duce la concretizarea acestor replicări greșite în celule ce se vor multiplica aberant și egoist, determinând proliferări anormale de țesut în detrimentul organismului gazda, obiectivându-se în cancere.

Organele predilecte pentru manifestarea acestor neoplazii sunt preponderent cele cu țesuturi care în mod fiziologic au un ritm de regenerare accelerat. Majoritatea cancerelor din sindromul Lynch apar la vârste tinere, riscurile cele mai importante fiind pentru:

Cancerul colorectal

(până la 80%)

Cancerul endometrial

(70%)

Cancerul
ovarian

(20%)

De stomac şi intestin subţire

(20%)

Cancerul uroteliu

(25%)

Căi biliare şi pancreas

(4%)

🇷🇴 În România:

Cancerul colorectal ocupă primul loc

13,1%

din totalitatea maladiilor oncologice

Cancerul colorectal, în România, în 2020

12.983

cazuri diagnosticate de cancer colorectal

Pacienţii cu sindrom Lynch

80%

risc suplimentar de cancer colorectal

Pacienții cu sindrom Lynch au nevoi particulare: