Criterii de diagnostic
Asemănările dintre rude nu se rezumă la ochi frumoși, ci și la gene! Caracteristicile genetice care ne particularizează aspectul pielii, culorii părului sau ochilor, dar și predispoziția spre diferite maladii, se pot transmite pe parcursul mai multor generații. Sindromul Lynch se transmite autozomal dominant, ceea ce înseamnă că șansele de a fi transmis în descendență sunt de 50%. Cunoașterea din timp a riscurilor este primul pas pentru o speranță de viață similară populației generale.

Diagnosticul sindromului Lynch reprezinta o provocare pentru clinicieni, o ipoteza pentru anatomopatologi si o certitudine pentru geneticieni.
Din punct de vedere clinic suspiciunea de sindrom Lynch se ridica la pacienti care vin din familii in care maladia oncologica este frecvent prezenta, pe parcursul mai multor generatii. In mod exceptional mutatiile caracteristice acestui sindrom pot aparea sporadic, insa de cele mai multe ori exista antecedente heredocolaterale consistente.
Din familia princeps, care a servit ca model pentru definirea acestei entitati patologice, respectiv familia G, constituita, la prima evaluare, din 146 de membri, 32% dintre acestia au avut macar un diagnostic oncologic, cu localizare predominanta la nivelul colonului, endometrului si stomacului.
Pentru identificarea pacientilor cu sindrom Lynch, anterior denumit sindromul cancerului colorectal familial non-polipozic, se folosesc doua criterii clinice recunoscute la nivel international care au suferit pana in prezent imbunatatiri, in vederea cresterii specificitatii si sensibilitatii lor. Cele doua criterii majore utilizate actual la scara internationala sunt Criteriile Amsterdam si Bethedsa:
Criteriile Amsterdam II
- 3 sau mai multe rude cu un cancer asociat (cancer colorectal, sau cancer al endometru, intestin subțire, ureter sau pelvis renal);
- 2 sau mai multe generații succesive afectate;
- 1 sau mai multe rude diagnosticate înainte de vârsta de 50 de ani;
- 1 ar trebui să fie o rudă de gradul I a celorlalte două;
- Polipoză adenomatoasă familială (FAP) trebuie exclus în cazurile de carcinom colorectal;
- Tumorile trebuie verificate prin examen patologic.
Criteriile Bethesda revizuite
- Carcinom colorectal (CCR) diagnosticat la un pacient cu vârsta sub 50 de ani;
- Prezență sincronă sau metacronă a CCR sau alte tumori asociate sindromului Lynch, indiferent de vârstă;
- CCR cu histologie MSI pozitivă diagnosticată la un pacient mai mic de 60 de ani;
- CCR diagnosticat la una sau mai multe rude de gradul I cu o tumoră asociată sindromului Lynch, unul dintre cancere fiind diagnosticat mai devreme de 50 de ani;
- CCR diagnosticat la două sau mai multe rude de gradul I sau de gradul II cu tumori asociate sindromului Lynch, indiferent de vârstă.
Modelul predictiv PREMM 5
Modelul PREMM5 este un algoritm de predicție clinică care estimează probabilitatea cumulativă ca un individ să poarte o mutație germinativă în genele MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 sau EPCAM. Mutațiile în aceste gene cauzează sindromul Lynch, o afecțiune ereditară predispusă la cancer.
Pe lângă informațiile despre individul evaluat, modelul necesită:
- Un istoric personal sau familial de cancer colorectal, cancer endometrial sau alte tipuri de cancer asociate cu sindromul Lynch.
- Tipurile de cancer și vârstele la care au fost diagnosticate rudele de gradul întâi din partea afectată a familiei (părinți, frați, copii).
- Tipurile de cancer și vârstele la care au fost diagnosticate rudele de gradul al doilea din partea afectată a familiei (bunici, nepoți, mătuși, unchi, nepoate, veri).
Această estimare a riscului de sindrom Lynch este bazată pe multiple informații furnizate și poate contribui semnificativ la identificarea potențialilor purtători ai mutațiilor genetice asociate cu această afecțiune ereditară.