Cea de-a 25-a ediţie a Congresului Mondial de Cancere Gastrointestinale a avut loc în acest an, în perioada 28 iunie – 1 iulie, în Barcelona.
Societatea Română de Sindrom Lynch a fost acolo, pentru că optimizarea managementului de sindrom Lynch presupune și cunoașterea și permanenta actualizare cu noutăţile din domeniu.

Deși subiectiv, din perspectivă de anatomopatolog, am urmărit sindromul Lynch şi patologiile corelate lui. La Congresului Mondial de Cancere Gastrointestinale, pe lângă un număr semnificativ de molecule promiţătoare, aflate în diferite faze ale studiilor clinice, au fost câteva aspecte care mi-au atras în mod deosebit atenţia.
În primul rând, clasificarea moleculara a cancerelor colorectale a fost în unanimitate prezentă în toate discursurile referitoare la această patologie. Iar această clasificare (CMS1 – MSI; CMS2 – canonice; CMS3 – metabolice și CMS4 – mezenchimale) a dirijat discuţiile în caracterizarea cancerelor MSI, din care fac parte și cancerele din sindromul Lynch.
Diferenţele sunt substanţiale, de la microbiota acestor pacienţi:
- Distinct gut microbiome patterns associate with consensus molecular subtypes of colorectal cancer;
- Gut microbiome modulates response to anti-PD-1 immunotherapy in melanoma patients
- Gut microbiome modulates response to anti-PD-1 immunotherapy in melanoma patients – PubMed
- Atezolizumab Efficacy and Gut Microbiome Composition in CRC
- Fusobacterium nucleatum persistence and risk of recurrence after preoperative treatment in locally advanced rectal cancer


… până la pârghiile terapeutice de la linia întâi până la ultima – au fost aşa de multe, încât simpla intenţie de a le enumera este descurajantă. Ar fi interesant de aflat care sunt studiile clinice existente în România, la care se pot înrola pacienţi, însă prezentarea, chiar și selectiva a defilării impresionante de molecule din congres îmi depăşeşte limitele de înţelegere. Perspectiva oncologilor le poate sintetiza mai eficient decât pot eu, aşadar nu voi dezvolta acest subiect extrem de amplu.


S-au prezentat studii care evaluează efectul imunoterapiei combinate sau a unor noi generaţii de imunoterapie, cercetând oportunitatea introducerii acesteia și în tratamentul cancerelor de rect.


De asemenea, utilizarea pe scara din ce în ce mai largă a imunoterapiei a adus în atenţie efectele adverse ale acesteia, care au fost punctate în diferite prezentări:
- Association of Body Mass Index With the Safety Profile of Nivolumab With or Without Ipilimumab
- Neurological adverse effects associated with anti-PD1 antibodies alone or in combination with ipilimumab: a multicenter case series
- Immune-related adverse events and immune checkpoint inhibitors: a focus on neurotoxicity and clinical management
De asemenea, secvenţierea genetică a cancerelor (de la rect, apendice, colon am audiat) este un accesoriu nelipsit în ţinuta celor mai multe prezentări. Las aici doar câteva mostre:
- O-11 The genomic landscape of appendiceal adenocarcinoma revealed by 855 whole exome sequences
- Mutational Signatures (v3.3 – June 2022)
Un keynote care mi s-a părut extrem de pliat pe situaţia pacienţilor cu sindrom Lynch, adesea tineri, a fost ţinut de Irit Ben-Aharon, MD, PhD, de la Univeristatea Rambam, din Haifa, Israel. A vorbit despre toxicitatea cancerului la tineri (toxicitate profesională, socială, economică, emoţională, precum și despre influenţa stilului de viaţă, cuantificând sedentarismul în ore petrecute în canapea în faţă televizorului), a administrării abuzive de antibiotice în copilărie sau adolescenţă, sau a dietei în carcinogeneză. De asemenea, a fost adus în discuţie rolul chimioterapiei în generarea unor neoplazii hematologice sau a toxicităţii cardiovasculare, a funcţiei reproductive (sunt excelent sintetizate în slide-ul pe care am reușit să îl fotografiez și pe care îl găsiţi la finalul acestui paragraf), precum și potenţiale soluţii, de tipul transpoziţiei uterine în perioada radioterapiei. S-a inclus în punctele discutate chiar și problema femeilor care sunt diagnosticate cu un cancer colorectal în timpul sarcinii. Articolul din care s-a desprins prezentarea este contra cost, îl găsiţi aici: Early-Onset Cancer in the Gastrointestinal Tract Is on the Rise—Evidence and Implications, dar în acest paragraf găsiţi articole care au fost incluse în prelegerea care s-a bucurat de o sală arhiplină.


Modalităţi inovative de diagnostic
- Identificarea opţiunilor personalizate de tratament pentru cancerul colorectal metastatic, în urma unei „chemograme” realizate pe mostre de ţesut tumoral prelevat din leziunile secundare. Este vorba de IndiTreat by 2cureX, iar în Romania există posibilitatea de testare prin trimiterea probei în mai putin de 24 de h de la prelevare, prin Onco Systems, laborator localizat în Bucureşti. Puteţi găsi aici mai multe detalii despre procedură, precum şi datele de contact din România.
- sDNA-FIT – utilizat în SUA de aproape 10 ani, astăzi vine cu sensibilitate mai bună – 70% pentru polip și de peste 90% pentru T3 și T4. Dedicat testării mutaţiilor din celulele epiteliale colonice descuamate, are premisele unui instrument de screening acurat: A Practical Overview of the Stool DNA Test for Colorectal Cancer Screening.
- Celulele tumorale circulante, CTC-urile, vor intra în ghidurile de diagnostic și tratament al pacienţilor oncologici:
- Molecular residual disease and efficacy of adjuvant chemotherapy in patients with colorectal cancer
- Circulating Tumor DNA Analysis Guiding Adjuvant Therapy in Stage II Colon Cancer
- Minimal Residual Disease Detection using a Plasma-only Circulating Tumor DNA Assay in Patients with Colorectal Cancer
- Tumour-agnostic circulating tumour DNA analysis for improved recurrence surveillance after resection of colorectal liver metastases: A prospective cohort study
- Using Circulating Tumor DNA in Colorectal Cancer: Current and Evolving Practices


Modalităţi inovative de tratament
Imunoterapia – aflată deja la cea de-a doua generaţie pentru cancerul de colon, cu studii promiţătoare și în cancerul rectal. Odată cu utilizarea pe scară largă (Nivolumab a avut în 2022 un record mondial în vânzări pentru industria farmaceutică), studii numeroase au îndreptat atenţia nu doar asupra eficacităţii – deja demonstrate – ci și a efectelor adverse, deloc de neglijat.
Chirurgia, segment esential în managementul terapeutic al pacienţilor oncologici, a cărei succes are implicaţii prognostice remarcabile, este un domeniu în plină efervescenţă.


În oncologie, singura paradigmă din care se vorbeşte despre cancerele colorectale este cea a clasificării moleculare. Termenul „cancer colorectal” este însoţit constant de un atribut care face referire la statusul microsatelitar, microsatelite stabile, MSS sau microsatelite instabile MSI. Instabilitatea microsatelitară (MSI), indicator valoros al diagnosticului de sindrom Lynch, adresează strategii terapeutice, atât chirurgicale cât și neoadjuvante, distincte de cele adresate cancerelor MSS, ceea ce demonstrează importanţa implementării cât mai rapid posibil și în Romania a universalităţii testării IHC (pentru MMR) sau PCR (pentru MSI) a cancerelor, cel puţin a celor colorectale.